Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, αφού επεσήμανε ότι «ένα τέτοιο έργο δεν γίνεται σε ένα πολύ ελάχιστο χρόνο», συνεχάρη τον γλύπτη «για την υπέροχη απόδοση του πνεύματος και του ήθους του Έλληνος Ναυτικού», όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Σήμερα λοιπόν ένα όραμα γίνεται πράξη, γίνεται ζωή», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «αποκτήσαμε δημοκρατία, γιατί είχαμε ναυτικό, γιατί είχαμε πλοία. Γιατί τα πλοία είναι η απόλυτη έκφραση ζωής μιας χώρας και μιας πόλης. Ανοίγεσαι στους ωκεανούς και ανοίγεται και το πνεύμα σου και η ψυχή σου στην αλήθεια του ανθρωπίνου προσώπου. Γι αυτό λοιπόν το μεγάλο θαύμα που πραγματώνει διαχρονικά ο Ελληνισμός και σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτοσύνη, εδώ στο πρώτο λιμάνι της χώρας, πυργώθηκε αυτό το μνημείο τιμής, αναγνώρισης και ταπεινής αγάπης».
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κ.Βαγγέλη Μαρινάκη, «ο οποίος χωρίς καμία προσωπική ωφέλεια, καμία ιδιοτέλεια, κινούμενος από απλή και άδολη αγάπη, ανόθευτη αγάπη και τιμή στον μακαριστό πατέρα του που λάτρευε τον Πειραιά, προσέφερε και αυτό το μνημείο για να αποτίουμε όλοι καθώς περνάνε από εδώ, φόρο τιμής στην ελληνική ναυτοσύνη», ενώ απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Πειραιά σημείωσε οως «αυτός ήταν ο λόγος αγαπητέ Δήμαρχε που εκθύμως, ασμένως και ολοθύμως απεδέχθη την πρότασή σας, στον αύλειο χώρο του προστάτου της ναυτοσύνης, του πολιούχου της θάλασσας και την συμπολιούχο της πόλης μας Αγίου Νικολάου του Μυροβλήτου και θαυματουργού, να πυργωθεί αυτό το μνημείο τιμής. Για να υπάρχει πάντοτε η ναυτοσύνη υπό τη σκέπη του Αγίου Νικολάου, υπό το πλήρωμα και την αγάπη του Παναγίου Θεού».
Προσέθεσε πως «κανένας άλλος ναυτικός λαός δεν κατόρθωσε τόσα πολλά όσα ο ελληνικός. Γιατί ποτέ η ναυτοσύνη του ελληνικού έθνους δεν ήταν κατακτητική, αλλά πάντοτε ήταν μία πραγματικότις που εκπολίτιζε και έφερνε πραγματικά πολιτιστικά στοιχεία και αξίες όπου γης».
«Αυτό λοιπόν το μήνυμα της ναυτοσύνης και της πίστης, ας το πάρουμε μέσα μας τώρα που καλούμεθα να βαδίσουμε και πάλι στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα την υπερτάτη θυσία και προσφορά του Θεού στον άνθρωπο. Καλό Πάσχα καλή δύναμη σε όλους», είπε καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος.
Από την πλευρά του ο δωρητής του έργου κ.Ευάγγελος Μαρινάκης, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του επεσήμανε πως «θεωρώ ηθική μας υποχρέωση αυτό το μνημείο να κοσμεί την πόλη μας και να είναι στο κατάλληλο σημείο, δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, στη θάλασσα του Πειραιά», ενώ καταλήγοντας ανέφερε ότι «Πιστεύω ότι ήρθε στην πόλη μας με καθυστέρηση, έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρονιά πριν, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Είμαστε όλοι εδώ και μας τιμά η παρουσία σας».